Johans och Camillas renoverings-, inrednings- och trädgårdsblogg. Och lite mat här och där. Paret där Johan står för ångest och oro inför renoveringar. Camilla däremot är den positiva och kreativa källan. Oftast.

lördag 3 oktober 2009

Snart börjar det!

Plocka, röja, slänga.

På torsdag kommer byggarna. I helgen blir det till att ta bort alla saker från vardagsrummet och dator/gäst/skräprummet.

Bra uppladdning för det är lite gott bröd till frukost. Jag har absolut ingen brödbakare. Mina fingrar räcker nog till för att räkna de gånger jag bakat bröd. Men nu skulle det ske. I min ångugn. Ska tydligen vara perfekt för bröd.

Här är de små bullarna innan de åker in i ugnen. Notera den perforerade plåten som ska underlätta för ångan att smeka bullarna.


Så här blev resultatet. Säkert lite mörkare än avsett. Vet inte om man skulle ställa in bullarna i varm ugn eller när man startar ugnen. I receptet står 5 minuter i intervallånga från det att ugnen blivit varm. Vad menas med det?

Gott blev det.

Här är receptet.

Frallor

25 g jäst
5 dl fingerljumt vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl lust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2 - 8 del vetemjöl

Blanda vatten och mjölk. Ta lite av detta och smula i jästen. Rör tills det blandat sig. I med resten av vätskan, salt och honoung. Ner med fullkornsmjölet och nästan allt vetemjöl. Blanda snabbt ihop degen. Ska vara geggig. Strö över lite mjöl och jäs under jäsduk 1-1 1/2 timma.

Tippa försiktigt upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Jäsbubblorna ska vara kvar. Platta till 30*40 cm. Skär i 6-7 smala remsor som delas i 2-3 delar på snedden. Vik ihop och lägg de fortfarfande lösa bullarna på plåten. Skjuts in i ugnen.

Grädda genast i intervallånga 230 C i 5 minuter från det att ugnen är varm. Ändra till varmluft samma temp och fortsätt grädda 4-5 minuter till bröden fått fin, ljusbrun färg. (Mina blev lite mörka...) Låt svalna på galler utan bakduk så att brödskorpan blir härligt frasig. (Det blev den! - mums)

Recept taget från "Lyckas med ånga från Electrolux"

2 kommentarer:

mormor-farmor sa...

Ser frasigt och gott ut!

syster yster sa...

ser mkt gott ut.